FBBI

Paul van der Vliet BVBA
Home.
Acaricide (spint).
Insecticide.
Herbicide.
Fungicide.
Rodenticide.
Groeiregelaar.
Materialen.
Belgische Particulier.
Contact.
Copyright FBBI 2004-2017 ©     Alle rechten voorbehouden.     Handelsvoorwaarden  

Spint / Spintmijt

 

Spint is de benaming voor een infectie van mijten op planten. Spint tast de bladeren aan en treedt vooral op onder warme omstandigheden.

 

Vele spintmijten zijn plantspecifiek (buxusspint, coniferenspint, haagbeukspint, beukenspint, etc. ) en gaan niet over op andere planten. De bonenspintmijt of de rode spintmijt, die niet alleen sperziebonen aantast kan echter op vele plantensoorten voorkomen zoals op rozen, hortensia’s, klimop , paprika, aardbei, komkommer, appel, peer, pruim, passiebloem en andere sierplanten, enz.

 

Spintmijten hebben een specifiek schadebeeld aan de bovenzijde van het blad. Deze schade uit zich in kleine puntjes en streepjes op de bovenkant van het blad en geven de plant een vaal uitzicht. Op de onderkant zitten zeer kleine spinachtige beestjes die in het floeem van de bladeren zuigen. Bij een ernstige aantasting vormt zich spinrag in de gehele plant en vallen de bladeren af. De meest gevoelige planten zijn buxus, coniferen, rozen, klimop, hortensia, haagbeuk, beuk, etc. Er zijn zeel veel planten gevoelig voor deze parasiet.

 

De volwassen mijten zijn 0,5 mm groot. In de zomer zijn ze lichtgeel tot donkergroen of soms rood met op de zijkanten twee donkere vlekjes. De oranjerode, bevruchte, overwinterende vrouwtjes zitten op afgevallen blad, in schorsspleten en in de grond. Een vrouwtje legt ongeveer 80 eitjes. In een seizoen treden 6 tot 8 generaties op. Uit een eitje komt een larve, die zich via vervellingen ontwikkelt tot een volwassen spintmijt. Bij 20°C duurt de totale cyclus van ei tot adult ongeveer 17 dagen en bij 30°C 7 dagen. Bij 12°C staat de ontwikkeling stil.

 

Spint kan chemisch bestreden worden met gebruik van bestrijdingsmiddelen of biologisch met behulp van roofmijten. Spintmiddelen zijn altijd contactmiddelen daardoor is het noodzakelijk de planten zeer goed nat te spuiten (te wassen) met een spintmiddel en goed de onderzijde van de bladeren te raken.


 

Hieronder enkele bestrijdingsmiddelen die gebruikt kunnen worden voor het bestrijden van spint: